Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2009 12:58 - БФБ в очакване на отчетите за третото тримесечие!
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0



Съгласно изискванията за Закона за публичното предлагане на ценни книжа и поднормативните му актове всички публични дружества са длъжни в срок до един месец след приключване на всяко тримесечие да публикуват отчета си за съответният период. Съобразявайки се с тази разпореба родните борсово търгуеми компании ще трябва да изпълнят това си задължение до края на Октомври или най-общо казано в следващите 8 работни дни. Тези данни сами по себе си винаги са били в полезрението на анализатори, инвеститори, фонд мениджъри, журналисти и т.н., но сегашните за третото тримесечие на 2009 година се оказват особено очаквани. Защо? Защото до голяма степен ще покажат как родите публични компании отговарят на променената /в негативен аспект/ конюнктурна ситуация. А и защото те ще покажат до колко ръста, който капиталовият ни пазар реализира през последните няколко месеца има фундаменталната подкрепа или е чиста реакция на близо едногодишният спад на пазара. Несигурността на резултатите до голяма степен се отразява и върху текущата ситуация на БФБ, където вече близо месец наблюдаваме ниски обеми и слаби движения. Тук идва и въпроса какво представят финансовите отчети и защо са толкова важни? В следващите няколко реда ще се опитам да представя основните финансови отчети и това какво можем да научим от счетоводните данни на една компания.
Отчет за приходите и разходите - той представлява в сбита форма рентабилността на фирмата за определен период от време /публичните дружества са длъжни да предоставят на широката публика отчет за всяко тримесечие, както и одитираният годишен отчет/. Основните елементи на отчета са реализираните приходи през периода, отразени по елементи; направените през периода и отразени по елементи разходи, както нетният резултат между горните два елемента изразяваш се в печалба/загуба за периода.
Баланс - той може да бъде разглеждан като "моментална снимка" на финансовото състояние на дружеството към определен момент. Баланса има два основни елемента актив и пасив. Лявата страна на отчета дава списък на активите на другеството, като те са разделени в две основни групи дълготрайни и краткотрайни, като общата им сума се представя от последният ред в баланса. От своя страна пасива е разделен на собствен капитал, нетекущи и текущи пасиви. Разликата между общата сума на активите и общата сума на пасивите е собственият /акционерен/ капитал.
Отчет за паричните потоци - той представя паричните потоци генерирани от оперативната дейност; от инвестиционната дейност и от финансовата дейност на дружеството. Основната му функция е да дава сведение за благосъстоянието на съответната пазарна еденица.
В основната си част анализаторите използват данните от изброените по горе отчети, за да изчисляват определени, коефициенти и на тяхна база да определят "справедливата" цена на съответното публично дружество. Най-често изролзваните отношения са: коефициент пазарна към счетоводна стойност Р/В и коефициент цена/печалба Р/Е:
Р/В - този коефициент е равен на пазарната цена на акцията, разделена на счетоводната й стойност. Смята се че дружествата с по-ниско отношение са "по-сигурна" инвестиция, разглеждайки счетоводната стойност като споеобразен "под" на цената. Или казано с други думи подръжниците на коефициента смятат, че ако са дадени два вида акции, за които всички други значими фактори са еднакви, тези с по-ниското Р/В са по сигурни.
Р/Е - това отношение се получава като се раздели цената на една акция с печалбата на една акция /обща печалба/брой акции в обръщение/. Много аналитици се отнасят с внимание към отношението Р/Е с убеждението, че е по-вероятно да открият изгодни сделки измежду акции с нисък коефициент, отколкото с висок.

Настоящият текст има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

 



Тагове:   очакване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 142595
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930