Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 16:16 - Май забравиха за УПФ-тата!?!
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2015 16:23


 Минаха близо 4 месеца от предприетите първи стъпки за пенсионна реформа и „среднощното инфарктно“ гласуване за промените в Кодекса за социално подпомагане, с което се регламентираха вноските за втора пенсия. Период който обаче явно не бе достатъчен да бъдат приети така широко прокламираните тогава наредби за прилагането на промените /обещанията на министерство на финансите бяха че това ще се случи до края на месец март/. Ето защо, съм решил отново да повдигна темата /по скоро да направя един кратък обзор/.      

Как беше до 31.Декември.2014 г.? 

Преди промените всички работещи при нормални условия на труд задължително внасят 9.7% от заплатата си за социално осигуряване, допълнително 12.3% процента внасят работодателите им. В общия случай на хората с трудов договор, ако брутната заплата е 1000 лева 97 лева от нея внася работникът, още 123 работодателят. Голямата част от парите отиват в НОИ /Националният осигурителен институт/, откъдето той плаща пенсиите на сегашните пенсионери, но парите хронично не достигат, в момента недостигът е 5 млрд. лв. годишно. Като стъпка за преодоляване на този недостиг преди 15 години беше постигнат консенсус между синдикатите, работодателите и държавата, че родените след 31 декември 1959 г. ще отделят част от вноската - 5%, която ще отива в частен фонд, ще се натрупва по лични партида и ще се инвестира. Така след време, когато тези граждани достигнат пенсионна възраст, част от пенсията им ще идва от НОИ, друга - от частния фонд. Тези два "стълба" работят на различен принцип. НОИ събира от работещите сега и плаща на сегашните пенсионери. С влошаващата се демография /пенсионерите стават повече, хората, които работят - по-малко/ сметката на т.нар. разходно-покривна система на НОИ все по-малко излиза и все повече се налага бюджетът /тоест всички данъкоплатци/ да покрива разликата. В частните фондове вноските се трупат по лични сметки, инвестират се и носят доход. Частично идеята за въвеждането на частни фондове е, работещите да не разчитат само на държавата, а да знаят, че част от пенсията им ще зависи от сумата, която се натрупва в частния фонд - съответно да имат стимул да внасят повече сега и така да подпомагат себе си, но и изплащането на настоящите пенсии.

Какво правят с парите  УПФ /Универсалните пенсионни фондове/?

По данни на Комисия за финансов надзор средствата на универсалните пенсионни фондове се инвестират в България и в чужбина. Към края на миналата година 2,4 млрд. лв. са вложени в държавни ценни книжа /върнати обратно за разположение на държавата/. Други 930 млн. лв. са инвестирани в корпоративни облигации, от които 622 млн. лв. на чуждите пазари. Общо 80 млн. лв. са инвестициите в общински дълг, а в акции, права и дялове пенсионните фондове са вложили 1 740 млрд. лв., от които 925 млн. лв. в чуждестранен капитал. Парите държани от фондове в банкови депозити в страната са 515 млн. лв. В имоти в България са инвестирани 146 млн. лв., а под формата на парични средства пенсионните фондове имат 562 млн. лв.

 

Какви бяха промените в КСО /Кодекс за социално осигуряване/?

 

В промените в Кодекса се даде възможност на избор за лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за втора пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. Родените след 1959 г., които досега се осигуряват в универсален пенсионен фонд за втора пенсия ще могат да заявят отказ от втория стълб на пенсионната система, като така ще се осигуряват само във фонд "Пенсии", а размерът на осигурителната  вноска  за  универсалния пенсионен фонд ще премине към НОИ. За този избор няма краен срок, но според приетите текстове може да бъде направен само веднъж. Постъпващите за първи път на пазара на труда трябва да посочат в едногодишен срок дали ще се осигуряват в пенсионен фонд или в НОИ. Ако не посочат, вноските им служебно ще бъдат отнесени във фонд "Пенсии" на ДОО, като този избор ще се прави еднократно.

А от тук накъде?

Явно за пореден път „законотворецът“ не е наясно каква да бъде следващата стъпка, защото няма и приети наредби /още веднъж в зала бе заявено че това ще стане до края на месец март/. Също така веднага след приемането на промените, редица анализатори твърдяха, че основната цел е да бъде запушена част от „дупката“ в бюджета на социалното осигуряване, чрез „национализация“ на вноските на осигурените лица /все пак това са близо 7 млрд. лева/.

Като вземем в предвид горепосоченото моето лично мнение е, че необходимостта от „национализация“ от натрупаните партиди за сега отпадна с ратификацията на 16 млрд. външен дълг, с които ще може да се покрива недостига в НОИ, а наредбата ще чака, защото по този начин хем агнето цяло /пенсионните фондове/, хем и вълка сит /синдикатите/. А че в такава „несигурна“ среда никои уважаващ себе си инвеститор няма да дойде в България – но това явно няма никакво значение!

 

Настоящият текст има аналитичен характер и не представлява препоръка за последващи инвестиционни действия!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 141597
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031