Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2015 09:25 - Защо едно частно пласиране „разбуни духовете”?
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0



 В свое съобщение от 20 ноември  финансовото ни министерство заявява, че  е преотворило емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 година в обем от 50 млн. евро. Сетълментът на трансакцията е на 20 ноември 2015 г. с което общият обем на книжата в обръщение достигна 900 млн. евро. В съобщението се цитира също така че операцията по преотварянето е от типа частно пласиране на дълг, което е стандартен инструмент в процеса по управление на държавния дълг и се използва от държавите от Европейския съюз. Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг. Самият характер на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране и е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите, чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката. Параметрите на трансакцията се публикуват след нейното приключване на Люксембургската фондова борса, където са регистрирани книжата. Всичко горепосочено до голяма степен не говори нищо на недобре запознатия с финансовите термини средностатистически гражданин и най-вероятно е останало незабелязано. Сигурно са останали незабелязани и коментарите във финансовата преса за последствията от това действие на Министерство на финансите. /в-к Капитал от 22.11.2015; ТВ Bulgaria On Air и др./. Ето защо в следващите редове ще се опитам да разясня действията на МФ и предизвиканите съмнение сред финансовите анализатори в България.

Първо ще започна с това какво е частно пласиране: най-общо то е предложение за покупка на ценни книжа, извън регулиран пазар на ограничен брой индивидуални или институционални и професионални инвеститори. Частното предлагане съкращава сроковете, свързани с набирането на средства за финансиране дейността на емитента и намалява до известна степен разходите по емитирането на ценните книжа, тъй като отпадат редица формални изисквания. И тук идва първият интересен момент: за разлика от общоприетото действие емитента в случая България да предложи на определен кръг потенциални инвеститори от съобщението ставя ясно, че сделката е в следствие на заявен интерес от страна на потенциален глобален купувач. Действие което има финансова логика ако ще доведе до по висока потенциална печалба за емитента. От последващите коментари и анализи на водещи експерти в облигационната търговия обаче става ясно, че не само България не печели допълнително, а даже е облагодетелствала купувача с близо 1.5 млн. евро . От посочените данни стана ясно, че на същата дата същият този дълг се е търгувал с 3% разлика и купувача автоматично е можел /няма информация това да се е случило/ да реализира горепосочената сума. Или казано с други думи с благословията на Министерство на финансите купувача е реализирал 3% дневна доходност или ако се съпостави на годишна база това ще са над 1000%. Независимо, че в последствие от МФ публикуваха поредно опровержение /напълно неразбираемо за средностатистическия гражданин/, което вместо да разясни действията на ведомството, то сред финансовата гилдия възникнаха още повече въпроси: Защо е използвана банка, която е извън ратифицирания от Народното събрание договор?; Кое е наложило подобно действие?; Защо е облагодетелстван конкретен инвеститор /с 3 млн. лева/ и кой е той?. Все въпроси, на които се очаква наистина адекватен отговор или мълчанието ще затвърди неприятното усещане за поредното ощетяване на всички НАС!!!

Настоящият текст има само аналитичен характер и представлява личното мнение на автора. То не представлява препоръка за последващи инвестиционни действия!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 142513
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930