Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10 17:10 - Слънчев бряг АД – нещо като нищо!
Автор: nyseico Категория: Бизнес   
Прочетен: 156 Коментари: 0 Гласове:
3 Причината да напиша тези редове е решението на общинският съвет на Несебър да създаде преговорна група, която от своя страна да поиска от правителството собствеността върху инфраструктурата на кк. „Слънчев бряг“ /в активите на едноименното акционерно дружество/. Към настоящият момент 75% от капитала на дружеството е държавна с принципал Министерство на туризма, публичен статус /търгува се на БФБ-София/ и близо 4000 акционери /различни физически и юридически лица/. Сагата със собствеността на „алеите“ в курорта е от времето на приватизацията и ще отнеме много време да се спирам върху всичките юридически страни на проблема. В следващите редове обаче смятам да насоча вниманието към това, как и при какви условия според мен може да се осъществи прехвърлянето, като се има в предвид публичният му статут. Личното ми мнение ще изразя в няколко според мен напълно резонни варианта:

Вариант 1 – Държавата прехвърля 75% от акциите на община Несебър и съответно тя става мажоритарен собственик. Тук възникват нови два варианта, дали ще е безвъзмездно т.е. дарение или чрез покупка продажба /приватизация/. След допитването ми с редица специалисти с материята стигам до извода, че това е по-скоро неосъществим вариант. Пречките са свързани със задължението да бъде осъществена процедура по продажбата поради „държавната собственост“ на активите. А въпроса с дарението е доста спорен, като възможно процедура. Все пак ако се стигне до придобиване на акциите от община Несебър, тя е длъжна да обяви „търгово предложение“ към останалите акционери с цел закупуване на остатъчният дял.

Вариант 2 – Слънчев бряг АД прехвърля „безвъзмездно“ инфраструктурата на община Несебър. Този вариант се оказва още по труден от предходния. Безвъзмездното прехвърляне на „активи“ от публично дружество на трето лице, меко казано не кореспондира с „духа“ на закона и може да породи множество съдебни процедури от всички заинтересовани лица – всички останали акционери поради тяхното очевидно ощетяване.

Вариант 3 - Слънчев бряг АД продава инфраструктурата на община Несебър. По подобен вариант се работеше преди 10-тина години, но поради незнайни причина той не стана факт. Ако се престъпи към подобно развитие и сделката се осъществи, с голяма вероятност „изпразненото акционерно дружество“ ще трябва да се ликвидира, като всеки акционер получи съответно паричен дял срещу притежаваните акции. Тук спорен е въпроса дали държавата може директно да преговаря с един купувач или трябва да се осъществи конкурс, в който може да участва всеки желаещ.

И така полека достигнахме и до Вариант 4. В този случай мажоритарния собственик /държавата/ с 75% от акциите отправя търгово предложение към останалите акционери, като при успешна процедура може да се укаже с над 95% участие, което от своя страна да даде възможност за превръщането му в „извънборсово“. Постигне ли се подобно развитие това ще развърже ръцете на за последващи действия по прехвърлянето му.

Настоящата статия има само аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на акции. Авторът притежава акции от капитала на Слънчев бряг АДТагове:   Слънчев бряг АД,


Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nyseico
Категория: Бизнес
Прочетен: 104387
Постинги: 45
Коментари: 50
Гласове: 89
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30